Del 1. Kalkylen

Elbilen som sådan har redan idag i vårt land och internationellt haft sitt verkligt stora genombrott 2020. De första nackdelarna har försvunnit. Många var otroligt skeptiska till elfordon, de kan ju självantända, explodera, förstöra elnätet, – det satt inne länge.

Då jag började jämföra kostnader trodde jag hela tiden jag räknat fel!? Kalkylen ger på papperet stora skillnader.

– Man måste nypa sig i armen.

Jämförelsen verkade i förstone inte riktigt hänga ihop då prisbilden svart på vitt såg så avskräckande stor ut jämfört med en traditionell bil med förbränningsmotor. Då jag började jämföra totala driftskostnader trodde jag hela tiden jag räknat fel!?

Säkra summor

I princip har en elbil högst en eller två elmotorer beroende på konfiguration, till det en helt annan drivlina. Bak, fram eller fyrhjulsdrivet spelar inte så stor roll då elmotorerna oftast har en direkt drivning och därmed inga komplicerade kardanknutar eller långa drivaxlar.
Övriga delar är i stort sett slitage på hjul och däck, vindrutetorkare och spolarvätska. Inga oljebyten. Inga tändstift och komplicerad avgasrening.

Men för att göra en generell jämförelse rättvis och enkel kan du räkna på att en elbils energiförbrukning är ca 1,6-2 kilowattimmar mil/Jämfört med förbränningsmotorer som generellt drar ca 0,58 till 1 l/mil och har idag en bränslekostnad kring 14:40/liter (stigande just nu februari 2021)
Elbilens bränslekostnad blir ca 2,26 kr milen = 22,60 kr för 10 mil. Jämför det med fossilbilens som blir 8,30/mil = 83 kr för 10 mil.

Med lite marginal blir alltså drivmedelskostnaden för en elbil idag generellt alltså 3 kronor per mil. Bränslekostnad för fossilbil 9 kr/mil. (Då priserna verkar stiga allmänt, med viss reservation). https://www.elbilsverige.se

Bränslekostnad/mil elbil bensinbil
Bränslekostnad/mil elbil bensinbil

– Där slutar jag

Det är så mycket annat i en traditionell bil att man tröttnar på att räkna upp dem! Till deras nackdel är alltså högre servicekostnader.
Bilindustrin har försökt undvika att döda fossilmotorerna genom att erbjuda en billigare genväg för kunderna i form av hybridmodeller, men där kvarstår ju servicekostnaderna som i vissa fall dessutom kan bli ännu högre om man har oturen. Och när man ser en bild av hur många mer komponenter en traditionell fossildriven bil har mot en elbil är det inte ens svårt gissa.

Så servicekostnaderna är helt annorlunda för elfordon. Generellt ca till en tredjedel av de totala kostnaderna. Bland andra https://www.bilsvar.se – Där hittar du alla modeller på marknaden. Se även en bra räknesnurra via Högskolan i Gävle. Här kan man själv lägga in uppgifter om bilens förbrukning, hur mycket man kör, hur länge man tänkt äga bilen och hur den finansieras. Och så får du de totala ägandekosnaderna.
Miljofordon.se har bra data på alla miljöfordon inklusive transportfordon. Och jämför gärna alla bilar med olika former av av avtal i Teslakalkylen.com

Trådlösa uppdateringar

Fler aktörer på elfordons-marknaden tar efter Tesla och deras idé att erbjuda trådlösa mjukvaruppdateringar, som inte heller kräver verkstadsbesök, vilket sparar mycket tid och pengar även för återförsäljarledet. Kortare köer = snabbare service.
Glöm förstås inte att en elbil dessutom kan vara ett bra val för villaägaren, det sänker bränslekostnaden ytterligare då du själv får solel via taket. Snålast elbil 2020 blev återigen Tesla Model 3 Short Range plus i Elbil Sveriges samarbete med GruppSol AB. https://solelbilen.se

Länk till del 2. Klimatet

Av Håkan Öqvist – https://blog.ho-form.se