Mina tankar på elbil låg redan djupt grundad i 1980-talet och ett stort intresse för miljöfrågor med förhoppningen att vi till sist skulle kunna ersätta förbrännings-baserad energi med gratis helt ren solel, vind och vattenenergi.

Ett bra exempel

En stor del av vår tid slösar vi bort enorma mängder energi både värme och bränsleenergi i våra närmast stillastående storstäder runt om i världen. Att bli stående i en bilkö är inte alls ovanligt och det kan vara mellan 20 minuter till ett par timmar i värsta fall. En väldigt stor del av trafiken är också nyttotransporter som skall trängas i stadskärnorna, dess ringleder och ytterområden.

Fossilbil till elbil gör skillnad

Att en fossilbil gör av med ca 07/lit bränsle per timme dvs närapå 10 kw/tim. Ovanpå det skall den göra sig av med värmeförlusterna genom diverse avgasrör och katalystorer. Därför upplever man en het sommardag på en stillastående kö som ett helvete och det gör bilen med – för den försöker närapå förgäves kompensera med AC-anläggningen vilket ökar förbrukningen ännu mer.
Elbilar har inte dessa nackdelar. Inga bekymmer alls! För motorn är inte igång vid rödljusen eller i i bilkön. Energi för instrument och belysning och AC, klimatanläggning klarar den utan förbränning och kan till och med hålla värmen på färjeturen i skärgårdarna. Har elbilen dessutom värmepump installerad (som blir allt vanligare) blir det nästan inga förluster. Eller åtminstone klart ringa. Många har sett hybridfordon som ett alternativ till elfordon men det visar sig i en nyligen publicerad rapport att dessa släpper ut merskadliga växthusgaser än man tidigare trott.

Bättre hälsoeffekter

Just i år 2021 kom en studie fram till att fossilbränslen dödar hela 8,7 miljoner. Tittar man på Coronavirusets verkningar är det hittills (från januari 2020 till februari 2021 ca 2.5 miljoner döda).

https://omni.se/studie-fororeningar-bakom-8,7-miljoner-dodsfall-2018-en-osynlig-mordare/a/aP47la

Studien påvisar också att de länder som förlitar sig mest på fossila bränslen har högst dödstal. – Diet, motion och ren luft är några av de faktorer som betyder allra mest för vår hälsaoch de har alla en stark koppling till utsläppen av växthusgaser.

Och det blir faktiskt bättre trafikslag – Världen över satsar många kollektivbussbolag på 100% eldrivna bussar. En annan framgångsrik lösning som nu kommer starkt med viss påverkan av (pandemin) är att mindre distributionsfordon får allt mer uppmärksamhet. LEFV – light electric freight vehicles. (Lättare eldrivna distributionsfordon). Den typen av fordon lämpar sig för många leveranser med korta tidskritiska avstånd inom stadskärnor och är alltså inte beroende av trafiklederna.

Samhället satsar nu också väldigt mycket på hållbara energislag, men det innebär även att du också själv kan bidra till att vi minskar vårt totala klimatavtryck om du skaffar elbil. Har du villa eller en energikrävande verksamhet kan du faktiskt sänka energikostnaden till nära noll då du kan sälja din överskottsel från solcellerna ut till elnätet samt kapa förbrukningstopparna med ett batterilager. Konsumentorganisationen Elbil Sverige samarbetar med www.solelbilen.se där du kan räkna ut hur många paneler du kan behöva för att ladda din elbil. Här är en kort lektion i vad traditionell industri åstadkommit. Och inte minst vad DU kan göra för att ändra på det! Via Fully Charged Show som bidrog till detta klipp.

Länk till del 3. Tekniken

Av Håkan Öqvist – https://blog.ho-form.se