Styrelsen i Elbil Sverige vill önska alla elbilsvänner en

God Jul och ett Gott Nytt Elbilsår!

Elbil Sverige äger nu denna Lancia A112 som konverterades till eldrift i slutet på 80-talet. Den första batteritypen var blybatterier men uppdaterades till Ni-Cd från Saft. En roterande elmätare visade energiförbrukningen och på långresa från Trollhättan till en elbilsträff i Danmark tog man med ett portabelt elverk som generator på bilen. Det var inte så många laddare utmed vägnätet på den tiden.

Gunnar Ek var tidigt medlem och under flera år på 1990-talet ordförande i Elfir (Elfordonsintressenternas riksförening) innan namnbytet till Elbil Sverige. Gunnar konverterade själv denna bil, han gick ur tiden 2020 och i slutet av november 2022 fick Elbil Sverige denna raritet av hans anhöriga.

Elbil Sverige tackar för detta bevis på företagsamhet som Gunnar visade genom att bygga sin egen elbil. Vi hoppas kunna visa den vid lämpligt tillfälle. Tack vare pionjärer som Gunnar har elbilen den historia som den har i Sverige. Lägg märke till emblemet GEK i grillen.

Fler bilder