Under 2021 genomfördes 71 467 laddningar på McDonald´s laddstationer, en ökning med 109 procent jämfört med 2020.

Samtidigt ökade mängden kWh som laddades med hela 253 procent till nästan 1,8 miljoner kWh. En siffra som motsvarar en körsträcka på nästan 10 miljoner kilometer[1], vilket i sin tur är nästan 2500 resor från Smygehuk till Riksgränsen, tur och retur(!).

Omräknat i CO2-utsläpp innebär det en minskning med 1701 ton CO2. Under 2022 siktar restaurangkedjan på att utöka sitt laddnätverk med 20 nya restauranger och ett fördubblat antal supersnabbladdare.

Försäljningen av laddbara bilar ökade starkt under 2021 och på helår utgjorde de nästan hälften av alla nybilsregistreringar (45%)[2]. På McDonald´s märks ökningen av tydligt och under 2021 ökade antalet laddningar med över 100 procent jämfört med 2020 till över 70 000st. Även mängden laddad energi ökade kraftigt under 2021, med över 250 procent, till nästan 1,8 miljoner kWh vilket motsvarar en utsläppsminskning på 1701 ton CO2.

Omställningen till elbilar har verkligen tagit fart nu och ett viktigt steg för att möjliggöra det är ett väl utbyggt laddnätverk. Med vår utbyggnad drar vi vårt strå till stacken för att säkerställa att våra gäster ska kunna åka från norr till söder utan att behöva oroa sig för att energin ska ta slut varken i bilen eller magen. Förhoppningsvis kan vi också inspirera fler att skaffa en elbil, säger Henrik Nerell, miljö- och presschef på McDonald´s.

McDonald´s började redan 2009 installera laddstationer i samarbete med Recharge. Utbyggnaden med elbilsladdning har blivit mycket uppskattad av gästerna och under 2021 har kedjan installerat laddstationer vid 25 nya restauranger. Dessutom har 10 restauranger laddare från Eon vilket innebär det att det nu går att ladda sin elbil på över 70 av McDonald’s restauranger, med el från förnybara källor. Under 2022 kommer ytterligare 18 restauranger få laddare installerade av Recharge och för att möta efterfrågan på snabbare laddning kommer samtliga nya restauranger få supersnabbladdare. Det innebär att antalet laddplatser med supersnabb laddning på restaurangerna ökar från 44 till över 90 stycken!

Redan 2018 installerade vi de första supersnabba laddarna med McDonald’s i Sverige och Norden och sammanlänkade Oslo, Stockholm och Helsingfors i en laddkorridor. Vi ville visa att man kan köra sträckan med elbil på samma tid som med en bensin- eller dieselbil inräknat laddning eller tankning och matstopp. Vi var tidigt ute i marknaden med publik snabbladdning på McDonald’s restauranger. Nu följer vi upp med nya generationens supersnabbladdare för att hjälpa så många som möjligt att välja elbil, säger Maria Brant, chef för Recharge Sverige.

Dessa McDonald’s laddades det mest på under 2021:

  1. Jönköping
  2. Örnsköldsvik
  3. Västerås Hälla
  4. Linköping Mörtlösa
  5. Solna

[1] Beräknat utifrån en genomsnittsförbrukning på 1,8kW/10km

[2] https://www.bilsweden.se/seminarier-1/seminarier/bil-sweden-summerar-fordonsaret-2021

För mer information, kontakta:

Presstjänsten på McDonald’s Sverige, 08-740 85 05, media@se.mcd.com