Det är viktigt att vi elbilster ser över vår laddbox och styrningen av laddboxen/elbilens laddare (det skiljer lite mellan olika bilmodeller). Ganska många av oss jobbar till kl 17 och när vi kommer  hem sätter vi bilen på laddning och går in och börjar laga mat. Om många gör det i ett område blir elförbrukningen för hög, kanske inte för din egen fastighet eller grannens, men totalt för områdets transformator! Därför är det viktigt att vi använder tillgänglig teknik.

Det finns flera bra lösningar, här är några:

  • Tibber som kan styra laddaren till andra tider och då elen ofta är mycket billigare – alla tjänar på det.
  • Zappi som styr laddningen till när solen skiner om du har solpaneler.
  • Batteribank är ett annat sätt att minska toppbelastningen.

Fråga efter styrning när du köper elbil och laddbox, De flesta andra tillverkare har någon lösning på att minska toppbelastningen, det är mycket viktigt så det fungerar för alla elbilister och elförbrukare.

Vid tangentbordet

Magnus Johansson

Ordförande Elbil Sverige

Magnus.Johansson@elbilsverige.se