Välkommen till en ny värld som bilförare – köra elbil

Bild från wikipedia

 1. Titta vilket laddhandtag du ska ladda från CCS (även typ 2 men då långsammare laddning) eller CHAdeMO.
 2. Besök www.uppladdning.nu eller ABRP (A Better Route Planner) och se på kartan vilka elbolag som har laddare närmast din aktuella körväg. Hämta hem appar för resp elbolag dem (t ex EON Drive, InCharge (Vattenfall), FortumC&D). Tillåt det att löpande dra betalning, annars kan du nekas laddning. Beställ även laddkort (RFID) eller tagg.
 3. Vid laddstolpen: Sätt laddhandtaget i bilen, öppna resp app (kartan borde hitta dig). Byt app om du inte får träff. Starta laddning i appen (ibland även på stolpen). Invänta batterisymbol med % (laddstolpen laddar din bil). Du kan inte ta ur laddhandtaget från bilen före du avslutat laddning.
 4. Laddplatsens P-skylt visar hur länge du får stå där (undvik böter).  https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20210121/vi-reder-ut-detta-galler-vid-parkering-pa-laddplats/
 5. Om du kommer till en inte fungerande laddstolpe:
  Ring först kundtjänst (telnr på stolpen och i appen), meddela nr på stolpe/laddhandtag så de kan hjälpa dig starta och ev fel blir anmält.
  Besök även www.uppladdning.nu, scrolla ner till “Lägg till rapport/kommentar” långt ner på sidan för att informera andra som behöver laddning. Här kan du även på väg till en laddstolpe se andras kommentarer.
 6. För att förenkla din resa – köp laddkort (kommer igång 2021) som kan användas på olika laddstolpar via medlemskap i Elbil Sverige 200:- per år. Du får rabatter, information och gemenskap med likasinnade.
 7. Ladda innan du går under 20% och inte över 80 % om du inte ska köra snart. Det går långsammare att ladda de första och sista 20 %.
 8. Dela gärna med dig av din kunskap till de nyblivna elbilisterna!

Denna text går att nå via en qr-kod som vi skapat. Det vore bra om den finns på laddstolpar eftersom många nyblivna elbilsförare inte är helt säkra på hur man gör. Eon, Fortum och Bee är tillfrågade men har nekat bl a p g a att felaktiga swish-koder har placerats på laddstolpar, betalningen har då hamnat hos bedragare. Har du någon kontaktperson som du tror kan hjälpa oss att få ut denna information via qr-kod eller länk är jag tacksam för Din hjälp. Företag som säljer elbilar har vi börjat lämna dekaler till så nyblivna elbilsägare kan scanna den.

Har jag glömt någon viktig punkt? Tveka inte att maila mig      medlem@elbilsverige.se.

Hälsningar från hoppfull

Ingegerd Sikström

Medlemsansvarig

[/spb_text_block] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]