2020 års pristagare

2020 års pristagare
2021-01-22 Ingegerd Sikström
2020 års pristagare

Årets Elbilist – Christopher Hurtig
Samtidigt som det hela tiden dyker upp nya rapporter om bilförsäljare som hellre säljer en fossilbil än elbil lever Christopher Hurtig, vd för Hurtigs Bil i Kungälv, som han lär. All säljande personal kör elbil för att kunna ge bästa information till sina kunder. Laddstolpen på Överby köpcentrum i Trollhättan bekostades av Hurtigs Bil för att göra långresor möjliga för sina elbilskunder. Han har tagit fram koncept där snabbladdare ingår i köp av flera fordon. Även elbilsägare som inte har köpt sin Nissan från Hurtigs får hjälp av företagets duktiga säljare, som redan 2014 var världens bästa säljare av Nissan Leaf. Att Christopher Hurtig dessutom har installerat solpaneler som laddar företagets bilar visar på ett föredömligt helhetstänk.  Film diplomutdelning https://flic.kr/p/2kucvWR

Årets solelbil – Tesla Model 3
Bilen behöver endast 4 st 455 w solpaneler för att producera den energi som krävs för den årliga körsträckan 10000 km. https://solelbilen.se/

Årets elbil –  Volkswagen ID.3
Med ID.3 har Volkswagen visat att de kan bygga en elbil från grunden på en ren elbilsarkitektur, och ta vara på de fördelar som det innebär. ID.3 är en bil för långkörning såväl som för pendling med utmärkta köregenskaper i sin klass. Den erbjuder bra räckvidd och matchande snabbladdningskapacitet till ett överkomligt pris. Med en rejält tilltagen produktionskapacitet blir elbilen möjlig för fler. Folkelbilen är här. https://www.volkswagen.se/sv/elbilar/vara-elbilar/id3/tester.html

Årets laddplats – Tesla Supercharger
Det svenska superchargernätverket är utan konkurrens det bäst utbyggda laddnätverket i Sverige som inom kort ger ett heltäckande nätverk för hela Sverige. Från Abisko i norr till Löddeköping i söder. Även glesbygdskommuner och mindre orter har berikats med super-chargerstationer. Utan att vänta på politiker och andra aktörer har Tesla gjort det möjligt för Teslaförare att snabbt, enkelt och tryggt ladda på sin resa genom Sverige utan kort/tag/app. Tesla är en god förebild för andra biltillverkare. https://www.tesla.com/sv_SE/supercharger

Våra samarbetspartners kring priserna    www.elbilen.org    www.uppladdning.nu   www.gruppsol.com

Under hösten ber vi våra medlemmar att nominera årets elbil, årets elbilsförare och årets laddplats (via uppladdning.nu där man nominerar genom att klicka i en ruta och skriva en text ). Den som har fått flest röster är inte vinnare utan bästa motivering avgör. Nomineringskommittén består av personer ur styrelsen för Elbil Sverige och Tidningen Elbilen.  Solelbilen sker i samarbete med Gruppsol och är vilken bil som kommer längst på en solcellspanel, det visas på solelbilen.se vilka källor som användes för denna beräkning. Både solpanelerna och bilarna blir effektivare varje år, så det är riktigt intressant att följa.