Europa har nu passerat 1 miljon elbilar

Europa har nu passerat 1 miljon elbilar
2018-08-27 Pontus Dahlberg

Försäljningen av elbilar i Europa ökade med mer än fyrtio procent första halvåret 2018 och antalet elbilar har passerat en miljon. Fortfarande leder Norge elbilsligan som Europas elbilsland, såväl i faktiska siffror som per capita. Sverige ligger långt efter.

För ett år sedan passerade Kina, som är en mycket större bilmarknad än Europa, miljonstrecket. USA väntas passera miljonstrecket senare i år, mycket tack vare den starka efterfrågan på Tesla Model 3, som för övrigt kommer till Sverige i början av 2019.

Norge är världsledande på elbilar med 36 500 sålda elbilar och en andel av 37 procent av nybilsregistreringen hittills i år. Statliga styrmedel gör det attraktivt att köra moderna bilar. Tyskland är dock på väg att slå Norge och förväntas ha sålt fler elbilar totalt under året.

I Sverige är efterfrågan på laddhybrider ännu så länge större än på rena elbilar. Men det lär förändras under 2019, då de rena elbilarnas räckvidd stadigt förbättras, liksom utbyggnaden av laddinfrastrukturen, och att inköpspriserna sjunker. Den tyska rena elbilen Sono Sion kommer att sättas i produktion under 2019 – den har över 30 mils räckvidd, har dragkrok, och ett stort lastutrymme. Solceller och eluttag lockar en del, men framför allt det låga priset på cirka 160 000 kronor kommer att öka efterfrågan på denna och andra elbilar dramatiskt.

 

https://www.theguardian.com/environment/2018/aug/26/electric-cars-exceed-1m-in-europe-as-sales-soar-by-more-than-40-per-cent