Fossilindustrin bjuder upp till makaber dans

Fossilindustrin bjuder upp till makaber dans
2017-06-20 Pontus Dahlberg

Vi har alla sett dem. Undersökningarna, artiklarna, rapporterna. De som säger att egentligen är elbilen värre än i princip vilken fossil bil som helst. De upprepas ständigt och nya tillkommer. Men de har alltid fel.

Fossilindustrin har ett stort bekymmer. De vet att deras epok är på väg att ta slut. Så hur ska de kunna fortsätta så länge som möjligt – deras ägare kräver ju avkastning. De vet att Peak Oil, alltså att oljan blir allt dyrare och svårare att utvinna, redan nu leder till att världsekonomin ställer om till andra energislag. De vet att klimatförändringarna som beror på utsläpp av växthusgaser, huvudsakligen koldioxid från förbränning av fossila bränslen – en liter bensin eller diesel släpper ut ca 2,3 kg koldioxid när den förbränns –leder till allt kraftfullare åtgärder från världens regeringar. Fossilindustrin är hotad från två håll – och när solenergin nu blivit så billig att den i vissa delar av världen redan slår ut alla andra energiformer; olja, kol, vindkraft, kärnkraft, då är fossilindustrin plötsligt hotad från tre håll.

Så hur gör en stor och stark industri för att skydda sig mot en oönskad förändring de vet är oundviklig? Jo, de gör som de alltid har gjort. Som Mahatma Gandhi uttryckte det: ”First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”

Nu slåss fossilindustrin. Sättet de gör det på är genom att sprida tvivel. Det är därför det kommer undersökningar, artiklar, rapporter – som är skrivna för att få dig att tvivla. Så gjorde exempelvis tobaksindustrin – inte för att läkare och vetenskap tvivlade på att rökning bokstavligen var livsfarligt, för det fanns ytterst få läkare som tvivlade på vetenskapliga fakta. Men när en utklädd skådespelare i vit rock i cigarettreklamen förklarade för allmänheten att rökning inte var farligt – ja, då kanske det inte var så farligt trots allt.

Fossilindustrin behöver flera ben att stå på i sin kamp för överlevnad. När det handlar om klimatförändringar sprider de tvivel genom klimatförnekarorganisationer. I Sverige heter de till exempel  Klimatupplysning, Stockholmsinitiativet eller Klimatsans. Det handlar om ren och skär desinformation, om rena lögner.

Nu kommer undersökningarna, artiklarna, rapporterna – som vill få dig att tvivla om elbilen. Fossilindustrin vill att du ska dansa med dem. Men när musiken tystnar är det slut. På allt.