Ingen räckviddsångest med Tesla 3 och Opel Ampera-e

Ingen räckviddsångest med Tesla 3 och Opel Ampera-e
2016-02-16 Pontus Dahlberg
Tesla 3 kommer under 2017

Nyligen annonserade Chevrolet att uppföljaren till plugin-hybriden Chevrolet Volt, som heter Opel Ampera i Sverige, kommer att kallas Opel Ampera-e.

Att Chevrolet Bolt, som den heter i hemlandet inte fick ett något mer spännande namn än Ampera-e kan man ju ha uppfattningar om, men helt klart är att den verkar både spännande och intressant att äga. Med över 200 elektriska hästkrafter och ett rejält vridmoment från stillastående lär den matcha betydligt mycket dyrare fossila varianter. Till ett pris på 37 500 dollar over there och cirka 350 000 kronor efter avdragen supermiljöbilspremie over here, matchar den Nissan Leafs mest välutrustade modell.

Parallellt med att Bolten kommer till Europa under 2017 – vi får ge oss till tåls – har även Tesla sin folkliga variant i antågande. Tesla 3 (e baklänges?) släpps sent 2017 enligt Elon Musks plan med att först släppa lyxvarianten Model S och sedan minst lika lyxiga Model X.

Elon Musk har tänkt sig att Tesla 3 ska vara bilen för massorna. Och för det måste han få ner priset.

I Amerika kommer Tesla Model 3 att kosta 35 000 dollar, alltså något mindre än Chevrolet Bolt. Innan rabatter och subventioner. Översatt till svenska kanske den landar på litet drygt 300 000 kronor. Liksom alla andra Teslor lär inte prestandan vara något att skämmas över heller. Räckvidd på 45 mil och acceleration på strax över fyra sekunder 0-100 är inte illa – fast då lär den kosta bortåt 400 000 kronor.

Med räckvidder på 20 över mil och med laddinfrastrukturen allt mer utbyggd har åtminstone södra Sverige idag inga argument för att hålla kvar vid de gamla giftbilarna. I takt med att bensinstationerna läggs ner i glesbygden blir det allt mer besvärligt att köra fossilt – men el finns det gott om.

Alla som förstår att det är mycket roligare att köra en blixtrande pigg och snabb bil utan farliga utsläpp jämfört med att köra en slö och tråkig giftbil bör göra en mental anteckning: ”Släng ut den gamla dyra fossila klimat- och miljöbomben senast under 2017”, men tveka inte för alla andra kommer också göra det.

http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20160210/tesla-chockar-bilindustrin-bekraftar-lagt-pris-pa-nya-model-3

https://www.elbilsverige.se/2016/02/11/chevrolet-bolt-blir-opel-ampera-e-i-europa/

http://www.mynewsdesk.com/se/clever/pressreleases/nu-kan-du-ladda-elbilen-laengs-hela-vaestkusten-1311316

http://www.va.se/nyheter/2016/02/08/snart-gar-bensinpumpen-samma-ode-till-motes-som-telefonkiosken/