Stororder till elbilstillverkaren Nevs i Trollhättan.

En bättre julklapp än denna kan bilbyggarna i Trollhättan knappast önskat sig. Det kinesiska bolaget Panda New Energy har beställt 150 000 bilar att levereras innan 2020, vilka består av målade karosser som sedan slutmonteras i Kina.

– 100 miljarder kronor sitter ju inte fel. Det är väldigt svårt att överblicka hur många jobb det blir. Företaget har redan börjat rekrytera. Det blir ett antal arbetstillfällen här i Trollhättan, säger säger Paul Åkerlund (S), kommunalråd i Trollhättan.

Hur många nyanställningar det handlar om, vet man inte i dagsläget. Men det handlar om hundratals, enligt Nevs kommunikationschef Mikael Östlund.

Ordern till Nevs är värd hela 100 miljarder kronor totalt – eller mer än dubbelt så mycket som det svenska försvaret kostar per år.

Också i Kina är man nöjd med avtalet. ”Vi är mycket glada för samarbetet med Nevs, som bygger på ett arv av framgångsrika innovationer och som har kapacitet att möta vår efterfrågan”, säger Chao Ma, ordförande i Panda New Energy.

http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article3953638.ece