Nu satsar taxibolagen på eldrift

Nu satsar taxibolagen på eldrift
2015-10-26 Pontus Dahlberg

Det är främst i storstäderna taxibolagen nu satsar på elbilar. Vem vill inte åka med just det taxibolaget som erbjuder skjuts i en Tesla? Men vanligaste märket är nog ändå Nissan Leaf.

Taxi Göteborg har i dagarna skaffat sin första Tesla och den första taxiteslan i Göteborg.

– El är framtiden, och det finns allt fler ställen att ladda bilen. Sen är det så klart roligt att det är en skön bil att köra och många kunder blir väldigt glada när de ser den. Att den är så tyst är en annan stor fördel. Jag har haft hybrider innan men denna är snäppet bättre, säger åkaren Arne Rosén.

– Vår uttalade ambition är att ha allt fler fordon som drivs med förnybar energi. Teslan är ett positivt miljösteg och dessutom en vacker taxibil, säger Petra Kling, marknadschef på Taxi Göteborg.

Taxi Göteborg är Säker Grön Taxi-certifierade sedan 2012.

Taxi Stockholm satsar också på elbilar. Från dagens nio ska dessa under 2016 flerdubblas till ett femtiotal, av vilka åtminstone ytterligare några ska vara Teslor, även om flertalet fortfarande kommer att vara Nissan Leaf.

– Styrelsens miljövision är att ha en vagnpark helt utan fossilt utsläpp och nu när snabbladdarna i Stockholm blir fler är tiden mogen att ta det här steget. Taxi Stockholm kommer att öka till ett femtiotal elbilar under 2016, säger Natalia Santos, pressansvarig på Taxi Stockholm.

– Att Taxi Stockholm tar ansvar är viktigt för oss som arbetar här och för våra kunder. Styrelsen tror att vi kan påverka vår omvärld i positiv riktning och snabba på utvecklingen mot en renare stad. Då vill vi göra det också.