Volvo tänker elektriskt

Volvo tänker elektriskt
2015-10-19 Pontus Dahlberg

Volvo Cars har meddelat att man 2019 avser släppa en helt elektrisk bil i mellanklassen som ska utmana Tesla 3, vilken förväntas komma till försäljning slutet 2017 eller början 2018.

Volvos helt elektriska bil tros bygga på 40-serien och uppges klara en räckvidd på 50 mil.

Tillsammans med övriga hybridmodeller, alltså bensin och el i kombination, menar Volvo att tio procent av deras globala försäljning ska vara elektrifierad inom två år. Enligt Volvo Cars vd Håkan Samuelsson är det nu dags att sluta betrakta elektrifiering som en nischteknik och menar att Volvos nya strategi är ett naturligt steg mot ett hållbart samhälle.

Volvo har gjort rena elbilar förr. 2009 släppte Volvo sin C30 Electric i några hundra exemplar till företagskunder. För 540 000 kronor fick kunden en bil som laddades i vägguttaget på åtta timmar, toppade 130 km/h och nådde 100 km/h på 13 sekunder. Sedan dess har utvecklingen gått framåt och fram till 2019 lär utvecklingen ha gått så långt att Volvos kommande modell riskerar att vara föråldrad redan innan den ens kommer ut.

För Volvo har ju inte precis rosat marknaden med miljöbilar genom åren. Deras storsäljare XC90, för 598 000 kronor och uppåt, bygger på diesel- eller bensinmotorer, och flaggskeppet Twin-Engine på bensin och el. Räckvidden på el för denna 770 000-kronorsbil ligger på ynkliga 43 km.

Tesla Motors grundare Elon Musk lär inte ligga sömnlös över Volvos elektrifierade planer.