Besök hos Lecab i Karlstad

Besök hos Lecab i Karlstad
2014-09-29 Sven Forsberg

Daniel Svedlund, VD på Lecab Bil med 140 anställda på bilsidan, hälsade oss varmt välkomna till Lecab och lät oss provköra ”e-Golfen”.

Styrelsen för Elbil Sverige Värmland gjorde den 25 september ett studiebesök på Lecab i Karlstad. Lecab är återförsäljare av märken som VW, Audi, Skoda och Seat.

Lecab i Karlstad var de första att börja sälja VW e-Up och nu även VW e-Golf.

– Vi kommer snart även att sälja hybrider, och då VW Golf-hybrider och Audi A4-hybrider, berättar Daniel Svedlund.

Att det händer mycket på elbilssidan märker man på Lecab och agerar därefter. Till exempel har man redan investerat i specialutrustning för elbilar för betydande summor.

– Hittills har vi tjänat pengar på oljebyten – motoroljan är en kassako – men framöver kanske det istället blir mjukvaruuppdateringar eller elavtal som får oss att gå runt, säger Daniel Svedlund litet fundersamt.

Något annat som diskuterades innan det var dags att ljudlöst susa iväg i nya e-Golfen, var hur man i Sverige resonerar kring kostnader. ”Det är så dyrt att skaffa elbil, det har jag inte råd med”, brukar det heta. Men i USA ser man inte i första hand på vad en bil kostar i inköp, utan på vilken månadskostnad bilen har. Plötsligt inser gemene amerikan, och kanske även gemene svensk, att elbilar lönar sig – både för den egna plånboken, och för miljö och klimat.

Så hur var e-Golfen att köra då? Ja, nöjda elbilsfantaster kunde konstatera att Golfen var mer rejäl (mindre plastig) och gick tystare än e-Upen. Dessutom såg den ut som en ”vanlig” bil, vilket en och annan kan vara tilltalad av.

Har du vägarna förbi Lecab, sväng in och provkör en e-Golf.