Den ideella föreningen Elbil Sverige har utfört en enkätundersökning bland riksdagspartierna om fossilfria transporter och incitament för elfordon inför valet 2014. I föreningens ranking utsågs Miljöpartiet till det elbilsvänligaste partiet följt av Vänsterpartiet och Centerpartiet. 

Föreningens elbilsenkät behandlade frågor som inköpsbidrag, fordonsrelaterade skatter, laddinfrastruktur och övriga incitament. Ett förslag som föreningen lyft fram i enkäten är möjligheten att att dela upp trängselskatten i trängsel-, buller-, och partikelskatt för att belysa att trängsel inte är det enda problemet med bilar i stadsmiljö.

Den fråga som enar merparten av riksdagspartierna är införandet av ett bonus-malussystem. Det innebär att en bonus kommer att betalas ut vid inköp av bilar med inga eller låga utsläpp. Denna bonus kommer att finansieras av en motsvarande avgift (malus) vid inköp av bilar med höga utsläpp.

Elbil Sveriges ordförande Sven Forsberg är mycket nöjd med resultatet:

– “När vi gjorde motsvarande undersökning inför förra riksdagsvalet var intresset för att stötta elbilar minimalt, troligtvis på grund av det då obefintliga utbudet av bilmodeller. Nu, fyra år senare när elbilarna faktiskt finns på marknaden har flera partier insett elbilens klimatfördelar och dess viktiga roll i omställningen till en fossiloberoende fordonsflotta”.

I topp tre i föreningens ranking av partierna hamnar Miljöpartiet på en hedrande förstaplats tätt följt av Vänsterpartiet och Centerpartiet på andra och tredje plats. Detta är också de enda partierna som vill införa ett statligt stöd för utbyggnad av laddinfrastruktur för elbilar.

– ”Utbyggnaden av en nationell sammanhängande laddinfrastruktur är kanske den viktigaste pusselbiten som behövs för att elbilen ska kunna slå igenom i Sverige” säger Sven Forsberg.

Elbil Sveriges ranking av partiernas strategier utifrån den besvarade enkäten är:

  • 12p Miljöpartiet
  • 11p Vänsterpartiet
  • 10p Centerpartiet
  • 9p   Kristdemokraterna
  • 8p   Socialdemokraterna
  • 2p   Folkpartiet
  • 2p   Moderaterna
  • 0p   Sverigedemokraterna

Klicka på bilden nedan för en fullständig grafisk sammanställning:

Riksdagsenkat-2014