Elbil Sverige har nyligen utfört en enkätundersökning till riksdagspartierna om deras inställning till incitament för elbilar inför valet 2010. Resultaten har sammanställts och publicerades nyligen under Almedalsveckan. I Elbil Sveriges ranking utsågs Centerpartiet och Vänsterpartiet till de elbilsvänligaste partierna.

Några slutsatser: Det går inte att införa nollmoms för elbilar på grund av EU-regler. Även om elbilar passar bättre i stadskärnor då de varken bullrar eller släpper ut avgaser anser inget av partierna att elbilar ska undantas biltullar (trängselavgifter). Det talas mycket om att stöd av miljöfordon ska vara teknikneutrala. Därför uppmuntrar Elbil Sverige initiativ som främjar bilar med låga koldioxidutsläpp, förslagsvis under 50g/km. En ny miljöbilsdefinition som innefattar en speciell klass för bilar med mycket låga eller obefintliga utsläpp skulle också underlätta premieringen av elbilar.

Elbil Sveriges ranking av partierna:

10p Centerpartiet och Vänsterpartiet
6p   Folkpartiet
4p   Kristdemokraterna och Socialdemokraterna
2p   Moderaterna och Miljöpartiet

elbilsveriges-partienkc3a4t-2014

 

Visa riksdagsenkat2014.