Det går inte att hitta närmaste, passande laddstation på ett enkelt sätt. Det är krångligt att betala, och delvis vet man inte ens priset för laddningen förrän flera dagar senare. Situationen för förare av elbilar låter lite som vilda västern. Anledningen till ladd-kaoset är att det saknas en gemensam och smidig standard som gagnar konsumenterna. En lösning som energiminister Anders Ygeman nu tittar närmare på, och som företaget GreenCharge Infra har jobbat med under flera år.

Allmänheten och våra medlemmar i synnerhet upplever den här situationen som ett stort problem, de är trötta på allt krångel, säger Göran Fredriksson, kommunikationsansvarig på konsumentorganisationen Elbil Sverige.
− Det fungerar för resor mellan hemmet och jobbet. Men så fort man ska ut på en längre tjänsteresa, vill besöka vänner eller bekanta längre bort, eller helt enkelt ska på utflykt eller semester blir det helt onödiga problem.
− Det har hittills saknats en fungerande laddinfrastruktur, och det drabbar konsumenterna, säger Göran Fredriksson.

Svårt att hitta – struligt att betala

− Att köra elbil idag är som att komma tillbaka till 80-talet när man hade sitt bensinkort och tankade på samma drivmedelskedja – oavsett om den låg bra eller dåligt till, säger Per-Henrik Fridolfssonvd förGreenCharge Infra, en ledande aktör inom emobilitet.

Fintech-företaget från Karlskrona utvecklar verktyg för transaktions- och betalningslösningar för parkering, laddning och mobilitetstjänster. 

− Idag är det vardag för den som kör elbil att ha sju, åtta, tio laddkort i plånboken, vilket naturligtvis är vansinne! 

Elfordonsförare har idag ingen smidig översikt över laddstationer som passar dem. Man får bara information hos just den leverantören man är ansluten till, som man har laddat ner en app ifrån eller har ett laddkort till. Men man ser inte laddstationer från lokala bolag eller konkurrenterna.

− Allting är oerhört splittrat. Alla bygger sina egna system. Det finns ”Teslaland”, ”InCharge-land”, ”Fortumland” och så vidare, förklarar Per-Henrik Fridolfsson.
− Det finns ingen tjänst som visar ”live” vilka laddstolpar som finns tillgängliga, det vill vi ändra på.
−  Vi på GreenCharge Infra vill skapa en gemenskap, där det går att ladda oavsett vilket ”land” du kommer ifrån. Det ska vara lätt att hitta, ladda och betala, säger han.

Som att köpa grisen i säcken

Idag vet elbilsförare ofta inte hur mycket deras laddning kommer att kosta. 

−  Många stolpar har en prisangivelse som är tryckt och den kan vara inaktuell. Man måste kunna se det i sin app, när du står där: Vad är priset för dig, beroende på vilken relation du har med säljaren när du ska göra din affär, säger Bengt-Åke Claesson, affärschef på GreenCharge Infra. 
−  Vår hubb gör det möjligt att användare ser vad det verkligen ska kosta innan de startar laddningen. Man vill inte se det två, tre dagar senare när det är draget från kontot. 

Regeringen vill ha standard

Nu har även regeringen uppmärksammat den bristande laddinfrastrukturen, som flera experter bedömer som ett tydligt hinder för e-mobilitetens utveckling. Energiminister Anders Ygeman har nu kallat representanter från olika intressenter till ett möte för att enas om en gemensam lösning.

Hans utgångspunkt är att staten delfinansierar många publika laddstationer, och då ska alla konsumenter kunna använda dem – inte bara de som är kopplade till respektive nätverken.

− Det är ett bra initiativ som vi hoppas mycket på, säger Göran Fredriksson på Elbil Sverige.
− Vi ser fram emot en lösning som har konsumenternas behov i fokus. I Holland har det till exempel funkat väldigt bra. Där var regeringen tidigt ute, ställde tydliga krav, och kunderna är jättenöjda där.

Lösningar finns

Även GreenCharge Infras vd Per-Henrik Fridolfsson är positiv till regeringens initiativ:

− Det ska bli oerhört intressant att kunna visa att det faktiskt finns en färdig lösning för problematiken som mötet adresserar.  
− Vår hubb är beprövad i praktiken och tillhandahåller plattformen för att skapa en delad plånboksekonomi för alla intressenter och kunder på marknaden.

Läs mer om GreenCharge hubb: https://greencharge.io/roaming/

https://www.elbilsverige.se/2020/08/20/redan-i-host-lanserar-elbil-sverige-greencharge-infra%E2%80%8B-och-hubjectdet-forsta-enhetliga-roamingnatverket-for-laddning-av-elfordon-i-sverige/